عموما اکثر افراد تفاوت بین بلبرینگ و رولبرینگ را نمی دانند و به غلط همه آنها را بلبرینگ می نامند. اما باید بدانید که این دو قطعه با یکدیگر تفاوت هایی دارد و هر یک مناسب یک دستگاه خاص می باشد. اگر بخواهیم از روی هجا کردن واژگانی پی به تفاوت این دو قطعه ببریم، می توانیم بگوییم که بلبرینگ از دو کلمه انگلیسی به نام های Ball و Bearing تشکیل شده است.
این دو کلمه هر کدام نشان دهنده یک معنای خاص می باشد و Ball یعنی توپ بوده و در کل به معنای برینگ توپی می باشد. بلبرینگها دارای انواع زیادی بوده و هر کدام بنا بر میزان تحمل پذیری بار دارای مدل های مختلفی می باشند که می توان به: بلبرینگ شیار عمیق، کف گرد، خود تنظیم و … اشاره کرد. قطعه بعدی رولبرینگ می باشد و از دو کلمه مستقل تشکیل شده است که این دو کلمه Roll و Bearing می باشد. تفاوت این دو قطعه در دو کلمه رول و بال است، یعنی لغزنده این قطعه به جای داشتن توپ از رول استوانه ای تشکیل شده است.
این قطعه نیز با توجه به میزان قدرت تحمل پذیری بار در دستگاه های مختلف به انواع مختلفی دسته بندی می شود که می توان به رولبرینگ های استوانه ای، بشکه ای، سوزنی و … اشاره کرد. یک قطعه صنعتی دیگر هم وجود دارد که نام آن نیدل برینگ می باشد و از دو کلمه ترکیبی Needle و bearing بوجود آمده است و فرق آن با قطعات دیگر در قسمت لغزنده ان بوده که به صورت استوانه ای سوزنی می باشد. تمامی انواع مختلف بلبرینگ و رولبرینگ های تولید شده خود در دسته بزرگتری قرار می گیرند که نام آن یاتاقان های غلتشی می باشد.
یکی از تفاوت خرید رولبرینگ و خرید بلبرینگ قابلیت تحمل بار است:
مهمترین تفاوت این دو قطعه، تحمل پذیری آنها در برابر بار وارده به آنها می باشد. اگر فشار بار به صورت شعاعی باشد، بهترین قطعه برای تحمل پذیری آن رولبرینگ خواهد بود. زیرا این قطعه طوری طراحی شده است که می تواند به راحتی بار وارد شده به خود را دفع کند.
اگر میزان قدرت بار وارده به قطعه کم باشد و هم در جهت شعاعی و هم محوری به آن نیرو وارد کند بهترین و مناسبترین قطعه برای دفع آن بلبرینگ خواهد بود. ساختار بلبرینگها به گونه ای است که فقط می توانند بارهای کوچک را دفع کنند، زیرا لغزنده آن ها از ساچمه بوجود آمده است.
بار موجود بر روی دستگاه ها ابتدا به بیرونی ترین لایه بلبرینگ وارد شده و سپس این فشار به ساچمه انتقال پیدا می کند و چون ساچمه ها گرد و توپر هستند، می توانند به راحتی حرکت کرده و فشار حاصله را به لایه درونی خود منتقل کنند.
به دلیل کروی بودن ساچمه سطح تماس آن با لایه ها بسیار کم است و در صورت فشار بسیار زیاد بر روی آنها، باعث ترکیدن و شکستن بلبرینگ خواهد شد. از این رو مناسب ترین قطعه برای دفع بارهای محوری و شعاعی بلبرینگها می باشند.
در رولبرینگ چون قطعه لغزنده به شکل استوانه می باشد، سطح تماس آنها با لایه ها و بار به صورت خطی می باشد و می تواند بارهای بزرگتر را نیز به خوبی تحمل کند. از این رولبرینگها مناسب ترین قطعات برای دفع بارهای شعاعی با مقدار بسیار زیاد می باشند.
جنس بکار رفته در ساخت رولبرینگ و بلبرینگ
عموما به دلیل مقاومت بالا در برابر بارهای حاصله از دستگاه های مختلف، جنس مواد بکار رفته در این دو قطعه مشابه هم می باشد. استفاده از فولاد و برنج مناسب ترین مواد برای ساخت این قطعات می باشد که اکثر شرکت های بزرگ تولید کننده قطعات صنعتی نیز از این مواد در ساخت انواع مختلف مدل های بلبرینگ و رولبرینگ استفاده می کنند.
شما می توانید برای خرید محصولاتی هم چون روغن صنعتی و یا انواع زنجیر صنعتی به دیگر سایت های ما مراجعه کنید.