همه چیز در مورد رولبرینگ های صنعتی
همانطور که در مقاله قبلی “بلبرینگ به زبان ساده” به آن اشاره شد تفاوت اصلی رولبرینگ های صنعتی و بلبرینگ های صنعتی در شکل اجزای چرخنده می باشد ، اگر به شکل ساچمه باشند بلبرینگ و اگر بشکل رول باشند به آنها رولبرینگ گفته می شود.
انواع رولبرینگ های صنعتی با توجه به طرز قرار گیری لبه ها روی رینگ ها متفاوت است و شکل و نوع رول (استوانه یا مخروطی یا …) که جز چرخنده تمام رولبرینگ های صنعتـــی هستند به دسته های مختلف زیر تقسیم بندی می شوند که در ادامه این مقالــه هر کدام از آنهـــا را جداگانه توضیح خواهیــــم داد .
۱) رولبرینگ های استوانهایی Cylindrical Roller Bearings
۲) رولبرینگ های بشکهایی Spherical Roller Bearings
۳) رولبرینگ های مخروطی Taper Roller Bearings
۴) رولبرینگ های کف گرد Spherical Roller Thrust Bearings
۵) رولبرینگ های کف گرد سوزنی Needle Spherical Roller Thrust Bearings
رولبرینگ های استوانه ایی
رولبرینگ استوانهایی و به انگلیسی Cylindrical Roller Bearings یکی از پر کاربرد ترین مدل های رولبرینگ های صنعتی می باشد ، که قادر است مقادیر بالای نیروی شعاعـــی را تحمل کند. به دو دستـــه به دو دسته شناور و غیر شناور تقسیم بندی می شوند ، رولبرینگ های شناور در طرح های N،NU تولید می شوند و رولبرینگ های غیر شناوردر طرح NJ تولید می شوند.
طرح NU دو لبه روی رینگ خارجی وجود دارد و رینگ داخلی بدون لبه می باشد در طرح N رینگ داخلی دو لبه دارد و رینگ خارجی بدون لبه است و در طرح NJ رولبرینگ دارای یک لبـــه می باشد .
رولبرینگ های شناور می تواند بار محوری را در دوجهت تحمل نماید و رولبرینگ های غیر شناور میتواند بار محوری را تنها در یک جهت تحمل نماید .
ویژگی رولبرینگ های استوانه ایی و کاربرد آنها
در حال حاضر در طراحی رولبرینگ های استوانه ایی برای تحمل بار بیشتر اصلاحاتی انجام شده است که در این بیرینگ ها با پسوند E مشخص می شود در نمونه های یکسان از رولبرینگ های اصلاح شده و نمونه های قبلی در قطر یکسان در انواع دارای پسوند E شعاع رولر افزایش یافته است که موجب افزایش تحمل بار می شود .
شکل اصلی رولرها و شیار ها در رولبرینگ های استوانه ایی ، استوانه است اما بعلت کاهش تمرکز تنش و افزایش عمر رولبرینگ رولرها را با فرم سطحی لگاریتمی می سازند .
سطح داخلی لبه های رینگ ها برای افزایش بیشتر روانکاری بیرینگ و افزایش ضخامت لایه روغن را در هنگام ساخت بـــه سمت بیرون شیب دار می سازند ، رولبرینگ های استوانه ایی کاربرد زیادی در صنعت دارند از انها در تجهیزات انتقال نیرو ، ویبراتورها ، در کارگیر ماشین های ابزار ، شفت های دستگاه های برش و …. استفاده می شود.
رولبرینگ های سوزنی
رولبرینگ سوزنی در واقع همان رولبرینگ های استوانه ایی هستند با رولرهای بلند و قطر کم که فقط قادر به تحمل بار شعاعی هستند.
نسبت قطر به طول رولرهای سوزنی بین 1 به 2.5 تا 1 به 10 متغیر است و بسته نوع کاربرد فرق می کند از این نوع رولبرینگ ها بیشتر در تجهیزات با فضای دسترسی کم استفاده می شود.
رولبرینگ های سوزنی در انواع مجهز به حلقه آب بندی یک طرفه و دو طرفه در بازار موجود می باشند. همانطور که در بالا به آن اشاره شد رولبرینگ های سوزنی فقط قابلیت تحمل بار شعاعی را دارد و در مواردی که بار محور نیز وجود دارد از رولبرینگ های سوزنی مرکب استفاده می شود که مجموعه ایی از دو بیرینگ شعاعی و محوری می باشد این نوع بیرینگ ها در حقیقت ترکیبی از رولبرینگ های سوزنی به همراه یک بلبرینگ کف گرد یا یک بلبرینگ تماس زاویه ایی می باشد.
رولبرینگ های سوزنی نیز دارای انواع مختلفی می باشند و یکی از نمونه های پر کاربرد رولبرینگ های سوزنی ، رولبرینگ های سوزنی کف گرد می باشد و مزیت این رولبرینگ ها نسبت به سایر رولبرینگ ها و بلبرینگ های کف گرد اشغال فضای کمتر می باشد و در دستگاه هایی که با محدودیت فضا روبرو هستیم از این رولبرینگ ها استفاده می شود .
رولبرینگ مخروطی
رولبرینگ مخروطی یکی دیگر از دسته های رولبرینگ های صنعتی می باشد که یک رولبرینگ های مخروطی شامل یک رینگ داخلی با دو لبه یا رینگ خارجی بدون لبه و مجموعه ایی از رولر های مخروطی شکل می باشند.
زاویه تماس اکثر رولبرینگ های مخروطی بین 10 تا 20 درجه می باشد که با توجه به کاربرد آنها متفاوت است. از این نوع رولبرینگ ها بیشتر در صنعت ماشین آلات صنعتی ، جعبه دنده ها و گیربکس ها و…. استفاده می شود و اصلی ترین مزیت رولبرینگ های مخروطی تحمل بار شعاعی و محوری و قابلیت تفکیک آنها می باشد.
رولبرینگ بشکهایی
رولبرینگ بشکه ایی به دسته بندی خود تنظیم بیرینگ ها (بلبرینگ و رولبرینگ های خودتنظیم) تعلق دارند. رینگ خارجی این نوع از بیرینگ ها مشابه بلبرینگ های خود تنظیم پروفیل کروی دارند که موجب می شود رولبرینگ های بشکهایی خود را به وضیعت ناهمراستایی شفت تطبیق بدهد.
از ویژگی رولبرینگ های بشکهایی می توان به توانایی بالا در تحمل بارهای سنگین همراه با شوک ضربه ایی شدید و استحکام بالا اشاره کرد رولبرینگ های بشکهایی بیشتر در صنعت ماشین آلات معدنی و غلطک های بزرگ استفاده می شود.
رولبرینگ های بشکهایی دوردیفه
در حقیقت اگر رولبرینگ با رولرهای بشکه ایی به صورت دو ردیفه ساخته شود به آن رولبرینگ های کروی می گوییم. رولبرینگ های کروی دو ردیف رولر بشکه ایی دارد که بصورت زاویه دارد داخل رینگ ها قرار دارد بطوریکه راستای محور دوران رولرها راستای محور دوران رینگ ها را قطع میکند.
تقریباً امروزه عمده تولیدات رولبرینگ های بشکهایی شرکت های بیرینگ سازی از نوع رولبرینگ های بشکهایی دوردیفه یا همان رولبرینگ های کروی می باشند.
رولبرینگ های بشکهایی دوردیفه به علت قابلیت تحمل بار بیشتر در کاربردهایی با شرایط سخت مانند دستگاه های سنگ شکن های صنعتی و ماشین آلات معدنی مورد استفاده قرار می گیرند.
رولبرینگهای کف گرد
رولبرینگ های کف گرد از تعدادی رولر بشکه ایی نامتقارن که دور محور دوران بیرینگ چیده شده اند تشکیل شده است که به همین علت می تواند بارهای محوری بالا به همراه بارهای شعاعی زیاد را تحمل کند.
معمولاً قفسه نگه دارنده رولر ها در رولبرینگ های کف گرد کروی را یا از جنس برنج و یا از فولاد پرسکاری شده می سازند.
رولبرینگ های کف گرد بیشتر در جرثقیل ها ، ماشین الات سنگین صنعتی و … کاربرد دارند.
رولبرینگ های کف گرد فقط بار را در یک جهت محوری تحمل می کنند یکی از مشکلات این رولبرینگ های کف گرد با جزء چرخنده استوانه ایی و با سطح مقطع بزرگ این است که هنگام دوران انتهای رولر حرکت لغزشی دارد و برای حل این مشکل بجای استفاده از یک رولر بلند از چند رولر کوتاه و پشت سر هم استفاده می شود.
رولبرینگ های کف گرد سوزنی
طرح این نوع رولبرینگ های کف گرد سوزنی مشابه رولبرینگ های کف گرد استوانه ایی است که شکل رولر ها دارای مقطع کمتر و طول بیشتری هستند در از این نوع رولبرینگ ها بیشتر در جاهایی که محدودیت فضا مواجه هستند بهره می برند.
اصولاً برای شناسایی بلبرینگ ها و رولبرینگ ها و مشخص شدن نوع و کاربرد ها برای هر کدام از آنها برای آنها یک شماره فنی مشخص اختصاص می دهیم. برای آشنایی بیشتر با نحوه شماره فنی بلبرینگ ها و رولبرینگ ها ، مقاله “شماره فنی بلبرینگ ها را قورت بده” را مطالعه کنید در این مقاله می توانید به صورت کامل با استاندارد نامگذاری بلبرینگ ها آشنا بشوید .
جمع بندی انواع رولبرینگ ها
رولبرینگ های استوانهایی Cylindrical Roller Bearings
رولبرینگ های بشکهایی Spherical Roller Bearings
رولبرینگ های مخروطی Taper Roller Bearings
رولبرینگ های کف گرد Spherical Roller Thrust Bearings
رولبرینگ های کف گرد سوزنی Needle Spherical Roller Thrust Bearings
برندهای معتبر سازنده رولبرینگهای صنعتی
رولبرینگهای تیمکن (Timken) ساخت کشور آمریکا هستند و به لحاظ کیفیت بسیار عالی و مرغوب می باشند و در انواع سایز های مختلف موجود می باشند و مصارف عمده آنها در تجهیزات راهسازی و حفاری است.
رولبرینگهای اس کا اف (SKF) ساخت کشور سوئد هستند و البته چون دامنه فعالیت شرکت اس کا اف جهانی است محصولات این کشور در سایر کشور ها مانند فرانسه ، ایتالیا ، انگلیس و …. نیز تولید می شود . رولبرینگهای اس کا اف (SKF) و به لحاظ کیفیت بسیار عالی و مرغوب می باشند .
رولبرینگهای IKO ژاپن بیشتر محصولات این برند ژاپنی رولبرینگهای سوزنی می باشد و کیفیت نسبتاً بالایی برخوردار هستند.
سایر برندهای با کیفیت رولبرینگ صنعتی میتوان به رولبرینگ های ژاپنی KOYO , NTN ، NSK و NSK اشاره کرد که کیفیت مناسب دارند ، سایر برندهای ارزان قیمت رولبرینگ صنعتی می توان به رولبرینگ های DPI , KG , F&D اشاره کرد.