رولبرینگ خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

رولبرینگ خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

رولبرینگ

شنیدن نام رولبرینگ مطمئنا هر کسی را به یاد یک قطعه صنعتی می اندازد. قطعه ای که می تواند با بلبرینگ رابطه داشته باشد یا کاربردی شبیه به کاربرد بلبرینگ دارد. برای معرفی رولبرینگ می توان گفت که مانند بلبرینگ از اهمیت بالایی در صنعت برخوردار هستند و تقریبا کاربردی شبیه به کاربرد بلبرینگ دارند. رولبرینگ یا Roller Bring یکی از انواع برینگ است که به عنوان یکی از انواع یاتاقان های تماس غلتشی محسوب می شود. در ایران به این نوع یاتاقان که از قطعات صنعتی عالی است رولبرینگ می گویند.
رولبرینگ با استفاده از غلتشی که با مقاومت زیاد و لغزش کم انجام می شود امکان حرکت بین دو قطعه را فراهم می کند. از این نوع قطعه صنعتی در مکانیک، صنعت و یا پروژه هایی که به حلقه ها و لوازم صنعتی دوار نیاز دارند استفاده می شود. هدف از استفاده از این قطعات صنعتی کاهش فشار و بارهای وارد شده به اجزای متحرک است. در رولبرینگ های حرکتی که بین دو قطعه انجام می شود بوسیله غلتش بوده که در این نوع قطعه صنعتی مقاومت کم بوده و لغزش خیلی کم در نظر گرفته می شود.
با استفاده از رولبرینگ ها می توان قطعاتی با فشار بالا با به حرکت درآورد در صورتی که این نوع قطعات یا به نوعی بارها شعاعی باشند. به طور کلی بارهای شعاعی توسط رولبرینگ ها به خوبی تحمل می شود ولی آنها توانایی تحمل بارهایی از نوع محوری را ندارند.
از رولبرینگ ها در جاهایی استفاده می شود که بار وارد شده به آن بیشتر در راستای شعاع جزء دوار باشد. در ادامه با اجزایی که در ساخت رول برینگ استفاده می شوند به همراه انواع رولبرینگ، کاربرد و ویژگی های هر یک از آنها به طور کامل آشنا خواهیم شد.

شناخت کامل اجزای رولبرینگ

به صورت کلی می توان گفت رولبرینگ ها از 4 عدد قطعه داخلی تشکیل شده‌اند:

• حلقه داخلی (Inner Race) که به آن کُنس داخلی هم گفته می شود.
• حلقه خارجی (outer Race) که به آن کُنس خارجی هم گفته می شود.
• قطعات غلتان (Rolling Element)
• نگهدارنده یا قفس (Cage)

با ترکیب این قطعات رولبرینگ ساخته شده و در کاربرد های مورد نظر استفاده می شود. وجود تمام اجزا در ساخت و ترکیب رولبرینگ ضروری است. اگرچه شیوه ساخت و کاربرد رولبرینگ تقریبا شبیه به بلبرینگ خواهد بود ولی می توان تفاوت هایی را در کاربرد و موقعیت هایی که از آن استفاده می شود مشاهده کرد.

قفس در ساخت رولبرینگ به نوعی تمام قطعات را کنار یکدیگر نگه می دارد و مانع از بهم ریختن یا خارج شدن قطعات می شود. قفس را معمولا میان کنس های داخلی و خارجی قرار می دهند به این صورت باعث می شود که اجزای غلتان توسط کنس ها نگه داشته شوند. در بسیاری از کاربرد ها و شیوه های ساخت کُنس داخلی به اجزای متحرک که منظور همان محور دوار است پربس می شود و همراه با آن چرخ می زند. ولیکن کنس خارجی به قسمت بیرونی دستگاه چسبیده و ثابت می ماند.

زمانی که محور می چرخد کنس داخلی حرکت می کند اجزای غلتان تحت تاثیر این حرکت می چرخند. بار اصلی درنتیجه این حرکت ها از اجزای داخلی به اجزای غلتان منتقل می شود و در نهایت به قسمت خارجی که همان کنس خارجی است انتقال می یابد. بیرینگ ها به همین صورت می توانند باری که به آنها وارد می شود را تحمل کنند و به مقدار مناسبی آنها را کاهش دهند. از دلایل استفاده از رول برینگ ها می توان به کاهش بار شعاعی اشاره کرد. در نتیجه این حرکت باعث می شود که بار شعاعی کاهش پیدا کرده و در نهایت حرکت هایی که انجام می شود نرم تر و یکنواخت تر انجام می شود.

در نظر بگیرید که سطح تماس المان های غلتان و کنس های داخلی و خارجی به صورت خطی خواهد بود. به همین دلیل گفته می شود که تنها تحمل بارهای شعاعی را دارند.

معرفی انواع رولبرینگ و کاربرد آن ها

تا این لحظه اطلاعاتی در مورد رولبرینگ و کاربرد آن به شما دادیم از این لحظه به بعد می خواهیم در مورد انواع رولبرینگ و موارد استفاده از آنها صحبت کنیم. در نظر داشته باشید که هر کدام از انواع رولبرینگ را می توان برای کاربرد های مختلفی استفاده کرد. به طور کلی رولبرینگ ها به انواع زیر دسته بندی می شوند:
• رولبرینگ استوانه‌ای
• رولبرینگ بشکه‌ای
• رولبرینگ سوزنی
• رولبرینگ مخروطی
بعلاوه هر کدام از این رولبرینگ ها به صورت کف گرد هم ساخته می شوند. در ادامه به صورت جزء به جزء انواع رولبرینگ را معرفی خواهیم کرد.

رولبرینگ

رولبرینگ های استوانه‌ای

از محبوب ترین و پراستفاده ترین نوع رولبرینگ ها می توان به رولبرینگ های استوانه‌ای اشاره کرد. این نوع رولبرینگ اجزای گردان یا به نوعی غلتک هایی به شکل استوانه دارند. این المان ها در یک سطح دسترسی خطی با کنس ها قرار دارند. ولیکن می توان گفت که زمانی که زیر بار هستند به شکل مستطیل تبدیل می شوند. این رولبرینگ ها می توانند مقادیر نیم شعاعی را تحمل کنند. در مقایسه با رولبرینگ های قبلی که فقط می توانستند مقادیر شعالی را تحمل کنند می توانند گزینه بسیار مناسبی محسوب شوند که کاربرد های فراوانی هم دارند.
رولبرینگ های استوانه‌ای خود به دو دسته رولبرینگ های شناور و غیر شناور دسته بندی می شوند. رولبرینگ های شناور در دو طرح N و NU ساخته می شوند و مشاهده شده است که رولبرینگ های استوانه‌ای غیر شناور را در طرح NJ تولید می کنند. در طرح NU روی رینگ خارجی دو لبه وجود دارد و در رینگ داخلی هیچ لبه‌ای دیده نمی شود. در طرح دیگری از این رولبرینگ ها مانند طرح قبلی رینگ داخلی دارای دو لبه بوده و رینگ خارجی بدون لبه است. برخلاف این دو طرح می توان گفت که در طرح NJ کلا رولبرینگ یک لبه دارد.
تفاوت این دو نوع رولبرینگ در این است که گونه های شناور می توانند بار محور را در دو جهت تحمل کنند ولی رولبرینگ های غیر شناور تنها در یک جهت قابلیت تحمل بار محور را دارند.

برای تحمل بار بیشتر و برای اینکه به نوعی رولبرینگ های استوانه‌ای را کاربردی تر کنند اصلاحاتی را بر روی این نوع رولبرینگ انجام داده‌اند. این اصلاحات در برینگ هایی که پسوند E دارند به خوبی مشخص می شود. در نمونه های یکسان از رولبرینگ هایی که اصلاح شده‌اند تغییراتی در قطر و برخی ویژگی های این نوع رولبرینگ بوجود آورده‌اند که سبب می شود تحمل بار بالاتری نسبت به گونه های اصلاح نشده داشته باشند.
رولبرینگ های استوانه ای در انواع مختلف با ظاهری به شکل استوانه تولید می شوند ولیکن به دلایل مختلفی امروزه این نوع رولبرینگ ها را به شکل سطحی لگاریتمی می سازند. از جمله این دلایل می توان به کاهش تمرکز تنش و افزایش عمر رولبرینگ ها اشاره کرد. سطح داخلی لبه های رینگ را به سمت بیرون به صورت شیب دار می سازند چرا که سبب می شود روانکاری و ضخامت لایه روغن در هنگام سوخت افزایش پیدا کند. این نوع رولبرینگ در زمینه های مختلف صنعتی کاربرد زیادی دارند و از آنها به نسبت خیلی زیادی استفاده می شود. از جمله زمینه هایی که از این نوع رولبرینگ استفاده می شود می توان به تجهیزات انتقال نیرو، ویبراتور ها، کارگیر های ماشین ابزار، شفت های دستگاه برش و …… اشاره کرد.

رولبرینگ بشکه‌ای

از انواع رولبرینگ ها می توان به رولبرینگ های بشکه‌ای اشاره کرد. این مدل رولبرینگ ها دو ردیف المان های غلتان به صورت کروی شکل دارند. در این نوع رولبرینگ علاوه بر ظرفیت خوب بار شعاعی قابلیت پوشش ناهم محوری هم دارند. منظور از این قابلیت این است که زمانی که ناهم محوری پدید می آید یک دوران نسبی در کنس خارجی نسبت به کنس داخلی و غلتک ها اتفاق خواهد افتاد. این دوران نسبی در رولبرینگ های بشکه‌ای می تواند ناهم محوری ها را تا 4 درجه جبران کند.
دقت کنید که این نوع رولبرینگ از نوع رولبرینگ های خود تنظیم هستند. می توان مفهوم این ویژگی را از نام آن متوجه شد ولی برای توضیح بیشتر می توان گفت که رینگ های خارجی که در این نوع رولبرینگ قرار دارد همانند رینگ هایی است که در بلبرینگ های خودتنظیم قرار گرفته است. به همین صورت موجب می شود که این مدل رولبرینگ ها خود را با وضعیت همراستایی که وجود دارد تطبیق دهد یا به نوعی تنظیم کند. این کاربرد می تواند در بسیاری از زمینه ها کارایی داشته باشد.
مهمترین ویژگی مربوط به رولبرینگ های بشکه‌ای میزان تحمل بالای آنها در حرکت بارهای سنگین معرفی می شود. این نوع رولبرینگ ها استحکام بالایی دارند و در بسیاری از اوقات در صنعت مربوط به ماشین آلات معدنی و صنایع مربوط به غلتک های بزرگ استفاده خواهند شد.

رولبرینگ سوزنی

یکی دیگر از انواع رولبرینگ ها می توان به رولبرینگ های سوزنی اشاره کرد. رولبرینگ های سوزنی شباهت بسیار زیادی به رولبرینگ های استوانه‌ای دارند. ولی بین این دو نوع رولبرینگ تفاوت هایی هم وجود دارد به کونه ای که قطر سطح مقطع مربوط به اجزای غلتان آن نسبت به طول آنها خیلی کوچکتر است. در مقایسه با سایر انواع رولبرینگ ها می توان گفت که این نوع رولبرینگ فضای شعاعی کوچکتری را برای حمل یک بار تعیین می کند. به همین دلیل در طراحی وسیله های اندازه‌گیری و لوازم برقی خانگی می تواند کاربرد بیشتری داشته باشد.
رولبرینگ های سوزنی در دو نوع یک ردیفه و دو ردیفه ساخته می شوند که هر کدام از آنها در مواقع خاصی استفاده می شوند. نکته مهم در این قسمت این است که هر کدام از این دو نوع تحمل بار محوری کم و ناهم محوری ضعیفی داشته و برای شرایط و موقعیت های خاصی استفاده می شوند. یکی دیگر از نکاتی که در مورد این مدل رولبرینگ وجود دارد نداشتن کنس داخلی است. این نوع رولبرینگ هم می توانند تنها بارهای شعاعی را تحمل کنند.
نسبت قطر به طول رولر ها در این نوع رولبرینگ متفاوت بوده و با توجه به این نسبت برای استفاده در شرایط متفاوتی از آنها استفاده می شود. با توجه به نکاتی که گفته شد می توان گفت که از این نوع رولبرینگ در تجهیزاتی که نیاز به فضای دسترسی کم دارند از آنها استفاده می کنند.

رولبرینگ مخروطی

از دیگر دسته های رولبرینگ می توان به رولبرینگ های مخروطی اشاره کرد. این نوع رولبرینگ ها درون خود یک رینگ راخلی با دو لبه دارند. یا در این حالت هستند یا یک رینگ خارجی بدون لبه در این نوع رولبرینگ ها وجود دارد. به دلیل وجود مجموعه‌ای از رولر های مخروطی شکل به آنها رولبرینگ های مخروطی گفته می شود. اکثر رولبرینگ های مخروطی دارای زاویه تماسی بین 10 تا 20 درجه دارند. این زوایا با توجه به کاربرد هر کدام از آنها متفاوت بوه و می توان در موقعیت های مختلفی از انواع رولبرینگ های مخروطی استفاده کرد.

کاربرد رولبرینگ های مخروطی بیشتر در صنایع مربوط به ماشین آلات صنعتی و جعبه دنده ها مشاهده شده است. با توجه به کاربرد و ظراحی ساختی که دارند بیشتر برای استفاده در این صنایع کاربرد داشته و از آنها استفاده می شود. از جمله مزیت های این نوع رولبرینگ می توان به تحمل بارهای شعاعی و بارهای محوری اشاره کرد. همچنین رولبرینگ های مخروطی می توانند این دو نوع بار را از یکدیگر تفکیک کنند.
بیرینگ مارت تمام قطعات صنعتی حلقوی را با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت در اختیرا شما قرار می دهد. برای ساخت این نوع قطعات با توجه به استاندارد های در نظر گرفته شده در سطح جهانی و نظر کارشناسان بیرینگ مارت این نوع قطعات ساخته می شوند. تمام رولبرینگ ها در انواع مختلف را می توان در بیرینگ مارت پیدا کرد بعلاوه این شرکت سایر قطعات مشابه مانند بلبرینگ و یاتاقان هم برای خرید به مشتریان عرضه می کند. به همین ترتیب می توانید در صورت نیاز از این قطعات خریداری کرده و با خیال راحت از کیفیت و نوع ساخت آنها در شرایط مختلفی از آنها استفاده کنید. امروزه کشور های بسیار زیادی در زمینه تولید اینگونه قطعات صنعتی فعالیت می کنند. کیفیت و شیوه ساخت این قطعات به شرکت سازنده و اقلامی که برای ساخت استفاده می کنند مرتبط خواهد بود.

برچسب ها:

این مقاله بدون برچسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *