شناخت کلی اجزای رولبرینگ

شناخت کلی اجزای رولبرینگ

شناخت کلی اجزای رولبرینگ

به طور کلی رولبرینگ‌ها از چهار قطعه اصلی تشکیل می‌شوند. این قطعات به ترتیب حلقه داخلی، حلقه خارجی، قطعات غلطان و نگه دارنده یا قفس است. لازم به ذکر است به حلقه داخلی کنس داخلی نیز می‌گویند و به حلقه خارجی کنس خارجی اطلاق می‌شود. با کنار هم قرار گرفتن این قطعات ساخت یک رولبرینگ را شاهد خواهیم بود. رولبرینگ با کیفیت به معنی برخورداری از قطعات مناسب و مونتاژ اصاما است.

کنار هم قرار گرفتن و هماهنگی تمامی این قطعات در ساخت رولبرینگ الزامی و ضروری بوده و با توجه به اینکه نحوه ساخت و کاربرد رولبرینگ‌ها شباهت زیادی به بلبرینگ‌ها دارد، تفاوت‌های کاربردی آن‌ها باعث می‌شود تا در موقعیت‌های گوناگونی از آن‌ها استفاده شوند. قفس یا نگهدارنده تمامی قطعات را در کنار یکدیگر نگه می‌دارد و از به هم ریختن و همچنین خارج شدن قطعات ممانعت می‌کند.

به طور کلی میان کنس‌های داخلی و خارجی معمولاً از قفس استفاده می‌کنند. همین موضوع سبب می‌شود تا اجزای غلتان توسط کنس‌ها نگهداری شود. هنگامی که محور شروع به چرخش می‌کند کنس داخلی نیز حرکت می‌نماید و اجزای غلتان متأثر از حرکت داخلی کنس حرکت می‌کند و این حرکت از اجزای داخلی به اجزای غلطان منتقل خواهد شد و در نهایت به قسمت خارجی که همون کنس خارجی نام دارد انتقال خواهد یافت. بیشترین کاربرد استفاده از رولبرینگ‌ها به منظور کاهش بار شعاعی است. در واقع حرکت اجزای غلتان رولبرینگ باعث می‌شود تا بار شعاعی کاهش پیدا کند که به موجب آن حرکت‌های به وجود آمده نرم‌تر و یکنواخت‌تر خواهد شد. باید بدانید کیفیت بالا به واسطه استفاده از قطعات غلتان مرغوب رولبرینگ میسر می‌شود.

مهم ‌ترین تفاوت رولبرینگ و بلبرینگ

اگر بخواهیم مهم‌ترین تفاوت‌های رولبرینگ و بلبرینگ را بیان کنیم می‌توانیم به مقدار تحمل نیروی وارده و نوع حرکت ساچمه‌ها و همچنین نوع ساچمه اشاره کنیم. رولبرینگ‌ها دارای محافظ‌های فلزی و پلاستیکی هستند.

رولبرینگ‌ها نیز به واسطه غلطش امکان حرکت نسبی بین قطعات را به وجود می‌آورند و به دلیل اینکه سطح تماس ساچمه با سطح قطعه به صورت یک خط ممتد است، امکان تحمل فشار شعاعی در رولبرینگ‌ها بیشتر خواهد بود اما تحمل کردن فشار زیاد به صورت محوری در رولبرینگ‌ها امکان‌پذیر نیست. به طور کلی تفاوت مهم رولبرینگ و بلبرینگ در میزان توانایی تحمل در برابر انواع فشار‌ بار‌های وارده است.

بار‌های وارده به طور کلی به صورت شعاعی و محوری هستند که بر اساس نوع کاربرد در برخی از مواقع یکی از این بار‌ها و در بعضی دیگر هر دو بار به قطعه وارد می‌شوند. رولبرینگ‌ها می‌توانند بار‌های شعاعی با قدرت بالا را تحمل کنند در حالی که بلبرینگ‌ها توانایی تحمل بار‌های شعاعی و محوری پایین را به صورت همزمان دارند. بر همین اساس با در نظر گرفتن نوع بار وارده باید اقدام به انتخاب آن‌ها کرد. به طور کلی در رولبرینگ‌ها اجزای لغزنده به صورت استوانه‌ای شکل و به صورت رول است. اگر به اطلاعات بیشتری جهت انتخاب هر یک از این دو قطعه نیاز دارید می‌توانید با مجموعه ارتباط برقرار کنید تا راهنمایی‌های لازم را فرا گیرید.

کاربرد رولبرینگ

استفاده از رولبرینگ‌ها باید با در نظر گرفتن عملکرد و شرایط استفاده از آن انجام شود که هم اکنون می‌توان با تولید رولبرینگ‌های مختلف بهترین عملکرد را در صنایع خاص خود داشت. رولبرینگ در واقع مشابه بیرینگ است با این تفاوت که از ساچمه‌های استوانه‌ای شکل تشکیل می‌شود. ساچمه‌های رولبرینگ با غلتیدن باعث حرکت دو قطعه می‌شوند. سطح تماس ساچمه‌ها در رولبرینگ در مقایسه با سطح تماس ساچمه در بلبرینگ‌های کروی بیشتر است و به همین دلیل فشار بیشتری را از نوع شعاعی تحمل می‌کنند اما در صورتی که فشار به صورت محوری باشد تحمل کمتری را از خود نشان می‌دهد.

انواع رولبرینگ

انواع رولبرینگ‌های صنعتی بر اساس طرز قرارگیری لبه‌ها روی رینگ‌ها متفاوت خواهند بود. همچنین با توجه به اشکال و نوع رولر که می‌تواند استوانه یا مخروطی باشد، تمام رولبرینگ‌های صنعتی به دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. رولبرینگ‌های مختلفی در سایت ما وجود دارد که رایج‌ترین و پرفروش‌ترین آن‌ها شامل: رولبرینگ‌های سوزنی، رولبرینگ‌های بشکه‌ای، رولبرینگ‌های مخروطی و رولبرینگ‌های استوانه‌ای هستند. که در دسته رولبرینگ‌های کف گرد قرار دارند.

رولبرینگ‌ های استوانه ‌ای

یکی از رایج‌ترین و پرکاربردترین رولبرینگ‌هایی که در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد، رولبرینگ‌های استوانه‌ای است که توانایی تحمل بالای نیروی شعاعی را دارند. این رولبرینگ‌ها به طور کلی به دو دسته شناور و غیر شناور طبقه‌بندی می‌شوند. طرح‌های مختلفی برای تولید رولبرینگ وجود دارد که این طرح‌ها برای رولبرینگ‌های شناور N، NU و برای رولبرینگ‌های غیر شناور NJ است.

در رولبرینگ‌های شناور طرح NU رینگ خارجی دارای دو لبه است و رینگ داخلی بدون لبه طراحی می‌شود و در طرح رولبرینگ‌های غیر شناور NJ، رولبرینگ تنها یک لبه دارد. لازم به ذکر است که رولبرینگ‌های شناور می‌توانند بار محوری در دو جهت را تحمل کنند اما رولبرینگ‌های غیر شناور برای تحمل بار محوری تنها در یک جهت طراحی شده‌اند.

رولبرینگ

کاربرد رولبرینگ‌ های استوانه ‌ای و ویژگی های آن‌ ها

این نوع از رولبرینگ‌ها به عنوان ساده‌ترین نوع بلبرینگ شناخته می‌شوند که تحمل بار شعاعی زیادی را دارند. البته لازم به ذکر است که رولبرینگ‌های استوانه‌ای می‌توانند مقدار بسیار کم و جزئی از بار محوری را نیز تحمل کنند. این رولبرینگ از نظر کارکرد شباهت بسیار زیادی به بلبرینگ شیار عمیق دارد با این تفاوت که می‌تواند بار شعاع بیشتری را متحمل باشد.

با پیشرفت صنعت برای طراحی رولبرینگ‌های استوانه‌ای برای تحمل بار بیشتر اقداماتی انجام شده است. به عنوان مثال در این رولبرینگ‌ها شعاع رولر افزایش پیدا کرده که این موضوع سبب افزایش تحمل بار رولبرینگ‌های استوانه‌ای شده است. لازم به ذکر است این رولبرینگ‌ها را با پسوند E مشخص می‌کنند. به منظور کم کردن تنش و افزایش طول عمر رولبرینگ، رولر‌ها را به صورت سطحی لگاریتمی تولید خواهند کرد.

همچنین طرح و شکل اصلی رولر‌ها و همچنین شیار‌ها در این نوع از رولبرینگ‌ها به صورت استوانه است. برای افزایش بیشتر روانکاری بیرینگ و همچنین به منظور بالا بردن ضخامت لایه روغن، در زمان ساخت سطح داخلی لبه‌های رینگ را به سمت بیرون و به صورت شیب دار می‌سازند. از رولبرینگ‌های استوانه‌ای در تجهیزات انتقال نیرو و همچنین ویبراتور‌ها استفاده می‌شود. همچنین در درگیر کردن ماشین‌های ابزار و شفت‌های دستگاه برش از این رولبرینگ کمک می‌گیرند.

رولبرینگ مخروطی

این نوع از رولبرینگ‌ها دارای اجزای تشکیل دهنده چرخنده به شکل مخروط هستند. رولبرینگ‌های مخروطی می‌توانند مقدار قابل توجهی از بار محوری و همچنین شعاعی را متحمل شوند. از این رولبرینگ در صنعت ماشین‌آلات و همچنین جعبه دنده‌ها استفاده می‌شود و مهم‌ترین مزیت و ویژگی این نوع از رولبرینگ تحمل بار فشاری و محوری و امکان جداسازی این بار‌ها است. اجزای تشکیل دهنده یک رولبرینگ مخروطی شامل یک رینگ داخلی و یک رینگ خارجی بدون لبه است. لازم به ذکر است میزان تماس رولبرینگ‌های مخروطی با قطعه مورد نظر بین ۱۰ تا ۲۰ درجه خواهد بود. استفاده از این رولبرینگ با در نظر گرفتن شرایط و کاربرد متفاوت است.

رولبرینگ کف گرد

المان‌های استوانه‌ای رول ساختار تشکیل دهنده رولبرینگ‌های کف گرد هستند. این نوع از رولبرینگ‌ها می‌توانند بار‌های محوری و همچنین بار‌های شعاعی بسیار زیاد را تحمل کنند. به طور معمول قفسه نگهدارنده رولر‌ها در این نوع از رولبرینگ‌ها از جنس برنج و یا از فولاد است. این نوع از رولبرینگ‌ها در جرثقیل‌ها و ماشین‌های سنگین صنعتی استفاده می‌شوند و تحمل ظرفیت بار بیشتری نسبت به بلبرینگ‌ کف گرد دارند. یکی از مهم‌ترین معایب رولبرینگ‌های کف گرد سطح مقطع بزرگ آن‌ها است که در زمان دوران باعث حرکت لغزشی در انتهای رولر می‌شود. در حال حاضر برای رفع این مشکل از چندین رولر کوتاه و پشت سر هم استفاده می‌شود. در واقع در گذشته جهت برطرف کردن این مشکل از رولر بلندی استفاده می‌شد.

رولبرینگ کف گرد سوزنی

طرح و شکل ظاهری این رولبرینگ‌ها شباهت زیادی به رولبرینگ‌های کف گرد استوانه‌ای دارد و رولر‌ها، سطح مقطع کمتر و طول بیشتری دارند. یکی از پرکاربردترین رولبرینگ‌هایی که در فضا‌های کم و دستگاه‌هایی که دارای فضای محدودی هستند استفاده می‌شود، رولبرینگ‌ کف گرد سوزنی هستند. کاهش اصطکاک دو جسم متحرک ضروری است و هنگامی که انجام این امر با فضای محدودی روبه‌رو شده باشد رولبرینگ سوزنی کاربرد پیدا خواهد کرد تا وجود سطح مقطع کم، بار شعاعی بسیار بالایی را تحمل کنند.

رولبرینگ‌ های سوزنی

این رولبرینگ‌ها در حقیقت عملکردی مشابه رولبرینگ‌های استوانه‌ای دارند اما تنها وجه تفاوت آن‌ها در رولر‌های بلند و قطر کم آن‌ها است. این رولر‌های بلند با قطر کم باعث می‌شود تا تحمل بار شعاعی افزایش پیدا کند. لازم به ذکر است نسبت قطر به طول رولر‌های سوزنی بین ۱ و دو و نیم و یک تا ده متغیر خواهد بود. از رولبرینگ‌های سوزنی با توجه به نوع کاربرد استفاده می‌شود و مزیت آن‌ها استفاده در فضا‌های کم است. از این رولبرینگ‌ها به صورت حلقه آب‌بندی یک طرفه و دوطرفه در بازار وجود دارد. این رولبرینگ‌ها فقط می‌توانند بار‌های شعاعی را تحمل کنند و در صورتی که بار محوری و بار شعاعی وجود داشته باشد از رولبرینگ‌های سوزنی مرکب کمک می‌گیرند.

این رولبرینگ‌ها در دو نوع شعاعی و محوری تولید می‌شوند و ترکیبی از رولبرینگ‌های سوزنی به همراه رولبرینگ‌های کف گرد هستند. انواع مختلفی از رولبرینگ‌های سوزنی در بازار وجود دارد که آن‌ها با در نظر گرفتن کاربرد، به رولبرینگ‌های سوزنی و رولبرینگ‌های سوزنی کف گرد طبقه‌بندی می‌شوند و به دلیل کف گرد فضای کمتری را اشغال می‌کنند. از این رولبرینگ‌ها در دستگاه‌هایی که محدودیت فضا در آن‌ها وجود دارد بهره گرفته می‌شود.

رولبرینگ بشکه ‌ای

این نوع از رولبرینگ‌ها در دسته بلبرینگ و رولبرینگ‌های خود تنظیم طبقه‌بندی می‌شوند. لازم به ذکر است رینگ خارجی این نوع از رولبرینگ‌ها شباهت بسیار زیادی به بلبرینگ‌های خود تنظیم دارند و از پروفیل کروی برای ساخت آن‌ها استفاده می‌شود. از این رولبرینگ‌ها برای تحمل بار‌های سنگین و یا همچنین برای تحمل شوک‌های ضربه‌های شدید استفاده خواهد شد چرا که استحکام بسیار بالایی دارند. در صنعت ماشین‌آلات معدنی و غلتک‌های بزرگ می‌توان از رولبرینگ بشکه‌ای استفاده کرد. در صورتی که در هنگام ساخت رولبرینگ از رولر‌های بشکه‌ای در دو ردیف ساخته شود، به این رولبرینگ‌ها، رولبرینگ‌های کروی اطلاق می‌شود.

این رولبرینگ‌ها دارای دو ردیف رولر بشکه‌ای هستند که به صورت زاویه دار در داخل رینگ جای دارند. در حال حاضر شرکت‌های تولید‌کننده اقدام به تولید رولبرینگ بشکه‌ای از انواع رولبرینگ‌های بشکه‌ای دو ردیفه و همچنین رولبرینگ‌های کروی می‌کنند. برای کاربرد‌های با شرایط سخت مانند دستگاه‌های سنگ شکن صنعتی و همچنین ماشین آلات معدنی که در فشار‌های زیاد کار می‌کنند از رولبرینگ‌های بشکه دوردیفه استفاده می‌شود چرا که به دلیل قابلیت تحمل بار بیشتر قابلیت و کاربرد بهتری دارند.

برند‌های معتبر سازنده رولبرینگ ‌های صنعتی

رولبرینگ‌های صنعتی در برند‌های مختلفی در بازار عرضه می‌شود که از معتبرترین و بهترین بلبرینگ‌های صنعتی می‌توان به رولبرینگ‌های تیمکن اشاره کرد. این رولبرینگ‌ها ساخت کشور آمریکا بوده و از نظر کیفیت در سطح بسیار بالا و مرغوبی قرار دارند. همچنین سایز‌های مختلفی از این رولبرینگ در سایت یافت می‌شود و بیشتر در تجهیزات راهسازی و همچنین حفاری استفاده خواهند شد.

رولبرینگ‌های اس کا اف

این نوع از رولبرینگ‌ها توسط شرکت معروف سوئدی تولید شده و به دلیل فعالیت گسترده این شرکت، این رولبرینگ‌ها در بسیاری از کشور‌ها مانند فرانسه و ایتالیا و همچنین انگلیس نیز تولید می‌شوند. رولبرینگ‌های اس کا اف با کیفیت‌ترین و بهترین بلبرینگ‌های موجود هستند.

رولبرینگ های IKO

رولبرینگ‌هایIKO ساخت کشور ژاپن بوده که این شرکت ژاپنی بیشتر اقدام به تولید رولبرینگ‌های سوزنی می‌کند. کیفیت این رولبرینگ‌ها نیز قابل قبول است و در سایز‌های مختلفی عرضه می‌شوند.

برند‌های دیگری از رولبرینگ‌های صنعتی وجود دارند که می‌توان به بلبرینگ‌های ژاپنی NSK، NTN، KOYO، NSK اشاره داشت که دارای کیفیت بسیار مرغوب و مناسبی هستند.

نکات مهم برای مراقب و نگهداری از رولبرینگ ها

روان‌کاری با روغن و گریس می‌تواند افزایش طول عمر رولبرینگ‌ها را به همراه داشته باشد که این امر را می‌بایست طبق دستورالعمل شرکت سازنده انجام داد. روش‌هایی نیز وجود دارند که می‌توان از طریق آن‌ها هنگامی که رولبرینگ‌ها در حال کار هستند امر مراقبت و نگهداری را انجام داد. این روش‌ها شامل چهار مورد می‌شوند که به شرح زیر هستند:

بازرسی با استفاده از دستگاه آنالیز صدا و آنالیز ارتعاشات
بازرسی رولبرینگ به کمک کنترل حرارت
بازرسی با استفاده از دوربین‌های ترموگرافی
بازرسی چشمی

خرید رولبرینگ

موارد بسیار مهم و حائز اهمیتی وجود دارند که پیش از خرید رولبرینگ باید به آن‌ها توجه کنید. رولبرینگ‌هایی که در حال حاضر در بازار عرضه می‌شوند دارای کیفیت‌های متفاوتی هستند. به همین دلیل باید تمام سعی خود را کنید تا بتوانید بهترین و با کیفیت‌ترین بلبرینگ موجود در بازار را تهیه نمایید؛ چراکه خرید رولبرینگ با کیفیت باعث می‌شود تا نیازی به تعویض رولبرینگ به صورت مکرر و در کوتاه مدت نباشد و این موضوع خود دلیلی است تا در هزینه‌ها صرفه‌جویی داشته باشید.

تفاوت ظاهری بلبرینگ و رولبرینگ‌ها در چیست؟

تفاوت ظاهری بلبرینگ و رولبرینگ‌ها نیز مربوط به اجزای لغزنده ساچمه و توپی شکل هستند.

معنی کلمه رولبرینگ چیست؟

کلمه رولبرینگ به معنی گوی و همچنین تحمل کردن است. بلبرینگ‌ها می‌توانند بار‌های شعاعی و بار‌های محوری را تحمل کنند و بیشتر در جا‌هایی که بار کوچک است، کاربرد دارند.

مهم ترین کاربرد رولبرینگ چیست؟

ساچمه‌های رولبرینگ با غلتیدن باعث حرکت قطعات می‌شوند.

Tags:

This article is unlabeled.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *